kotiliesi

sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Fudgekakku

Olipa mukava värkätä kakku ihan omien mieltymysten mukaan :) Tämä kakku meni arpajaisvoitoksi ja oli hyvä tilaisuus kokeilla Kinuskikissa fudgemassaa. Nyt on julkastu monen bloggaajan uusia leivontakirjoja ja tämä Kinuskikissa leipoo -kirja on näistä mun suosikki. Ehkäpä tuon kirjan vielä itelleni hommaan.
 Fudgekuorrutteen ohje on siis peräisin tuosta kirjasta. Kuorrute oli tosi helppo ensinnäki tehä ja myös kaulata tasaiseks kakun päälle. Suosittelen kokeilemaan, nimittäin kaikkien hyvien ominaisuuksien päälle makukin oli mainio. Ja mukavaa vaihtelua vaahtokarkki- ja sokerimassoille.










Toffeemassa

600 g fudgekaramelleja
½ dl kuohukermaa

  • Keitä kermaa ja karamelleja kattilassa miedolla lämmöllä, kunnes ovat sulaneet tasaiseksi seokseksi. Karamellien pehmentyessä, niitä voi pikkoa lastalla. Älä jatka keittämistä kauempaa, jottei seos sitkisty.
  • Vuoraa astia leivinpaperilla ja kaada seos siihen. Anna kovettua kylmässä seuraavaan päivään.
  • Ota kuorrute huoneenlämpöön muutamaa tuntia enne kaulausta. Pehmitä kuorrute käsin ennen kaulaamista. Käytä kaulimisessa apuna tomusokeria.




Kakun täytteenä on marjatäyte, jonka tyyppistä oon aikaisemminki tehny. Käyttäny tuorejuuston/rahkan tilalta vaan turkkilaista jogurttia. Tämä ohje on kuitenki myös tuosta Kinuskikissa kirjasta.

Raikas marjatäyte

400 g marjasosetta
4 dl kermaa
200 g maustettua rahkaa/tuorejuustoa
4 rkl sokeria
1 dl vaniljakreemijauhetta ( tai 4 liivatelehteä ja ½ dl vettä)


Soseuta marjat.
Vaahdota kerma.
Sekoita kermavaahdon joukkoon rahka/tuorejuusto, sokeri ja vaniljakreemijauhe.



Kakun ruusut ovat sokerimassan ja marsipaanin sekoitusta ja lehdet suklaata.

21 kommenttia:

  1. hei, tuon mää oisin halunnu voittaa juhlapäivän kunniaks, 6-vuotis hääpäivän. mutta oikeestaan, onneks en voittanu -oisin saanu tuhota yksin:( kiitos kiireisen siipan..

    VastaaPoista
  2. Aaawww, näyttää NIIN hyvältä! Tarpeeks makiaa munkin makuun :D

    -Anna-

    VastaaPoista
  3. Kaunis... Tuo fudge-massa on pikkasen liian hyvää...

    VastaaPoista
  4. Onnea Heleena teille merkkipäivänä <3 Mieluusti olisin kakun teille lähettäny :)

    Tuo toffeemassa on kyllä hyvää ja makiaa :) Kiva ku jotku keksii näitä uusia ideoita, joita ite saa sitte testailla.

    VastaaPoista
  5. Mä oon monta kertaa aikonu tätä kokeilla..jospa sitte seuraavaan kakkuun :)

    VastaaPoista
  6. Ihan uusi massa tuttavuus minulle. Kuulostaa aika herkulta :). Näyttää myös!

    VastaaPoista
  7. Fudge-massa on tosi hyvää ja helppoa kaulita! Ja kun käyttää eri makuisia fudgeja saa aina hiukan erilaisen kuorrutteen. Oma suosikki on lakritsifudgekuorrutus :)

    VastaaPoista
  8. Ite en oo vielä lakritsifudgesta kokeillu, mut tarkotus ois :) Lakritsista sais nii hyvän massan, jos tarvii mustaa kakuissa. Aina mukavampi käyttää "luonnollisia" värejä.

    VastaaPoista
  9. Miten mun tekemästä tuli muka niin haurasta että repeili vaan..:( täällä kun niin sitä hehkutetaan..
    t. hermonsa menettänyt kuorrutteen paikkaaja

    VastaaPoista
  10. Oon tehny nyt muutamia kertoja toffeemassakuorrutteen,enkä oo pettyny. Keititkö mahdollisesti liian kauan kuorrutetta? Kerman ja toffeen täytyy vain sulaa tasaiseksi massaksi. Massa on suhteellisen kovaa, kun ottaa sen jääkaapista. Massa kannattaa ottaa muutama tunti aikaisemmin. Itse kaulasin ensin massaa hetken ja pehmitin vielä käsin, ennen lopullista kaulaamista.
    Toivotan onnea vielä yrittämiselle. Joskus leipominen on vaan nii kummallista, että vaikka tekee muka kaiken samanlain, ei aina onnistu :/

    VastaaPoista
  11. Kaunis kakku! Tätä kaulintamassaa pitäisi itsekin kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä toffeemassasta saa kyllä helpolla kauniin ja hyvänmakuisen. Ehdottomasti kokeilemaan! :D

      Poista
  12. Mitä fudgekarkkeja käytit tähän? Irtokarkkilaatikosta niitä isohkoja karkkeja vai jotain muuta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tehnyt fudgemassaa sekä toffee- että lakritsifudgeista, joita saa monipuolisista irtokarkkivalikoimista.
      Joulun aikaan kokeilin lakritsifudgea ja se tuntui olevan kovan työn takana löytää. Onneksi Makuunista lopulta löytyi :)

      Poista
    2. Ok, kiitos tiedosta :) Pitänee kokeilla tätä, näyttää erittäin hyvältä! :)

      Poista
  13. Ai jai, kuulostaapa hyvältä. Miten tämän massan säilyvyys jääkaapissa. Kun aina tahtoo tulla kiire juhlapäivän aamuna, kun on miljoona hommaa tehtävänä, säilyisikö tämän pinta kauniina, jos sen tekisi edellisenä iltana jo kakun päälle, vai kostuuko pahannäköiseksi. Niin ja laitetaanko massan alle jotain "kiinnikettä" että tarttuu kakun pintaan hyvin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toffeemassa on mainiota vaihtelua sokerimassoille ja muille. Jos haluat tehdä kakun täysin valmiiksi juhlia edeltävänä päivänä, tämä massa on yksi parhaista moiseen. Pinta pysyi kauniina seuraavaan päivään, vaikka alla oli vain ohut kermakerros. Toki, jos haluat pelata varman päälle, suosittelen levittämään ohuen kerroksen sokerikreemiä kakun pinnalle ennen toffeemassaa, nimittäin kreemi estää paremmin kosteuden siirtymistä kakusta kuorrutteeseen, kuin kerma.

      Poista
  14. Ai jai, kuulostaapa hyvältä. Miten tämän massan säilyvyys jääkaapissa. Kun aina tahtoo tulla kiire juhlapäivän aamuna, kun on miljoona hommaa tehtävänä, säilyisikö tämän pinta kauniina, jos sen tekisi edellisenä iltana jo kakun päälle, vai kostuuko pahannäköiseksi. Niin ja laitetaanko massan alle jotain "kiinnikettä" että tarttuu kakun pintaan hyvin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kuorrutus on siitä hyvä, että kestää mainiosti kosteuden. Minulla ainakin säily hyvänä yön yli jääkaapissa. Turvallisinta on laittaa ohut kerros sokerikreemiä fudgemassan alle, mutta monet käyttää ihan kermaakin kiinnikkeenä ja kuulemma toimii. Ite en ole kermaa tuohon testannut.

      Poista
  15. Miten tämän massan päällä sokerimassa- tai marsipaanikoristeet kestää? Onko samoin kuin sokerimassan päälle,että hyvin kestää. Ettei vaan ala koristeet sulamaan? Kuinka kauan ennen tarjoamista kannattaa kermareunuskakku ottaa lämpenemään,että tällä massalla tehty päälikuorrutus ei ole liian kovaa leikatessa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuorrutus käyttäytyy pitkälti samanlain kuin sokerimassa. Kakkua ei siis tuntitolkulla tarvitse sulatella, koska ohueksi kaulittu kuorrute ei kovetu hankalasti leikattavaksi. Tietty kakun voi jonku hetken aikaisemmin siirtää tarjoilupöytään, että vähän pehmenee.
      Tekemäni ruusut säilyivät hyvin kakun päällä ainakin ja luulen että koriste kuin koriste säilyy. Kaikissa kakuissa kauan olleet koristeet keräävät kosteutta ja ulkonäkö saattaa vähän kärsiä, mutta mitään katastroofia ei koriste koe tämänkään fudgemassan päällä:)
      Onnea kokeiluihin! Mielelläni otan vinkkejä vastaan, jos kokeillessasi havaitset jotain uutta!:)

      Poista

Kiitos vierailusta.
Pienikin merkki piipahduksestasi ilahduttaa.